Най-голямото в страната българско военно гробище от Втората световна война е

...
Най-голямото в страната българско военно гробище от Втората световна война е
Коментари Харесай

Десетилетия най-голямото българско военно гробище от Втората световна война тъне в разруха

Най-голямото в страната българско военно гробище от Втората международна война е съвсем унищожено. Причината е, че десетилетия наред никой не поставя грижи за неговата поддръжка.

Възстановяването на надгробните плочи на 84-те починали военнослужещи към сегашния миг се трансформира в неосъществима задача. Поради неподдържане на гробищния терен от страна на виновните институции част от него се губи. Там стартират да се правят цивилен погребения, което не разрешава да се възвърне военното гробище в цялостния му тип.

За проблема описа Недка Георгиева, правоприемник на починалия във Втората международна война редови войник Димитър Христов. 

Държа всички 84 гроба да се възстановят. Но няма по какъв начин, защото върху военните са осъществени към този момент частни погребения. Предполагам това е станало с позволение на кмета и на шефката на обредния дом, показа тя пред OFFNews.

С потресаващото положение на военния гробищен парк се сблъсква и различен правоприемник - единственият, който е съумял да се пребори за възобновяване на гроба на неговия вуйчо поручик Димитър Дренски, сражавал се с двадесет и втори пехотен тракийски полк.

Той описа пред OFFNews, че когато през 2012 година посещава военното гробище, там всичко е било потънало в плевели. След като почистил гроба на вуйчо си, подписал декларация, че ще го поддържа. Продължава да поставя грижи до 2016 година, когато през февруари месец открива, че гроба към този момент го няма.

След тъжба до кмета на гр. Петрич Димитър Бръчков, гробът бива възобновен с общински средства.



На метри от българското военно гробище, лежат костите и на починали немски бойци във Втората международна война. Немското гробище обаче е в чудесно положение, защото общинското сдружение „ Обредни действия ” - Петрич има подписан контракт с " Народен немски съюз " за поддържане му, обясниха от общинската администрация.



OFFNews потърси за коментар зам.-кметицата на община Петрич Илияна Попова. Тя съобщи, че към този момент е направена нужната планова документи за възобновяване и създаване на мемориал „ Българско военно гробище – 1944 “.

Процедурата е стартирала на 26 януари и е съгласувана с Министерството на защитата, от където към момента се чака финален отговор.

Проектът планува оформяне на паметно място, почти 70 кв. м, в региона на Гробищен парк-Петрич. Ще бъде самостоятелен незабравим знак, включващ кръст за смелост и огромна паметна плоча, на която да бъдат изписани имената на починалите български бойци.

Предвидената сума за плана е 30 088 лева Дейностите ще включват разчистване на военния гробищен парк, изграждане на култивиран линии, направа и монтаж на фундамент, слагане на плоча с надписи и георгиевски кръст за смелост, доставка и засаждане на двуредов жив плет, както и затревяване на площите сред гробовете и полагане на настилка от унипавета. Ще бъдат възобновени и 7 гроба.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР